Skip to content Skip to footer

Mistä DJ:n hinta koostuu

Mistä DJ:n hinta koostuu?

Se mitä silmät ei nää. Asiakas, yleensä ravintoloitsija ei välttämättä tule ajatelleeksi kuinka paljon DJ käyttää aikaa ennen esiintymistä. Soitti DJ sitten läppärin kautta, muistitikulta, CD-levyiltä tai käyttäen vinyyleitä.

DJ:n on hankittava musiikki esitettävässä formaatissa mitä hän ikinä soittolaitteiston tukena käyttääkään.  Vinyyli, CD sekä yleisimmät digitaaliset audioformaatit .waw, .mp3 tai .flac (losless). Jokainen soitettava kappale lähtökohtaisesti ostetaan. Kappalehinta lähtee 0,80€ aina 2€ kappaleisiin asti. Normaali yökerho illassa jonka kesto on yleisimmin 5,5h soitetaan keskimäärin 165 biisiä. Kappaleiden hankkiminen on tietenkin hintavampaa, kun puhutaan fyysisestä taltiosta kuten vinyyli ja cd. Hinnat nousevat silloin useiden kymmenien eurojen arvoon, cd levyjä voi tietenkin ”polttaa”, mutta tämäkin on todella aikaa vievää toimintaa.

Teoriassa yksi ilta DJ:lle maksaa 132€ halvimmillaan, jos joka ilta ostetaan uudet kappaleet. Näin tietenkään ei ole. Biisit ovat pidempi ikäisiä mutta nyky-yhteiskunnan nopeatempoisessa kulutusmaailmassa uusia kappaleita tulee jatkuvasti, todella nopealla tahdilla!

Uusia kappalieta julkaistaan suoratoisto palveluihin tunnissa noin 24,000 kappaletta.

Tämä merkitsee myös sitä, että DJ:n pitää jatkuvasti pysyä ajan tasalla, seurata trendejä sekä asiakastoiveita. Usein DJ:n ammatissa pitää myös kesken iltaa ladata jokin kappale, jos moni asiakas käy jotakin kappaletta toivomassa. Esimerkiksi, jos kappale, joka on noussut hitiksi, on päässyt livahtamaan läpi sormien.

Trendien seuraaminen ja uusien hyvien kappaleiden etsiminen on erittäin aikaa vievää ja kuluttavaa. Nykypäivänä DJ:n työtä on helpotettu ulkomaalaisilla DJ-pooleilla kuten DJcity.com jossa DJ-yhteisö arvostelee tämän hetken kuumimpia kappaleita. Ne ovat ammattilaisten valitsemia ja kyseisessä palvelussa on kk tyylinen laskutuskausi, jotta voit olla jäsen ja pääset täten lataamaan kappaleita itsellesi. Tämä tietenkin helpottaa hieman DJ:n ammattia ja kustannuksia.

DJ Toimii usein toiminimellä ja on täten yksityisyrittäjä. Tämä merkitsee lakisääteisiä maksuja, henkilökohtaista markkinointia, asiakaskontaktointia, kirjanpitopalveluita ja kaikkea mitä normaali yritystoiminta pitää sisällänsä.

Kun puhutaan alle normaali keikka DJ palkoista siitä ei itse Dj:lle  paljoa käteen jää.

Nykyään myös on laskutuspalveluita kuten eezy.fi tai ukko.fi, mutta niissäkin on kuluja sekä lain silmissä DJ on silti yksityisyrittäjä.

” DJ in the 90’s vs DJ today

Your job as a DJ in the 90’s:

To DJ

Your job as a DJ today:

promoter

Graphic desinger

Web Programmer

Social networking master

Public relations manager

Business negotiator

Booking agent

To dj ”

Mikä on DJ?

Dj, tuo mystinen hahmo. Osan ihannoima, osan mielestä pelkkä jukeboxi.

Mitä DJ:n ammatti oikeasti on ja mistä DJ:n hinta rakentuu?

Dj, Suomalaisittain tiskijukka,  kuten muusikoitakin, on dj:tä moneen eri veneeseen. On tiskijukkia, jotka soittavat musiikkia ja on tiskijukkia jotka esiintyvät. Lisäksi on tuottajatiskijukkia jotka esittävät omaa tuotantoansa. Kuten on olemassa myös coverbändejäkin, ei dj:n ammatti periaattessa eroa tästä kyseisestä esiintymiskategoriasta.

Ammatti DJ:t sekoittavat useita musiikkityylejä ja genrejä, leikkivät tempoilla ja acapelloilla yhdistäen jo tuotettuja kappaleita uudenlaisiksi kokonaisuuksi käyttäen erinnäisiä siirtymiä ja miksaustekniikoita luoden juhlallisen ilmapiirin, jossa asiakkaat viihtyvät illasta toiseen.

Lukemalla artikkelin kokonaan saat varmasti uudenlaisen kuvan DJ:n ammatista. Lue myös

Kyllä, DJ soittaa useimmiten muiden tuottamaa musiikkia, varsinkin yökerhoissa ja ns. ”koppikeikoilla” joka viikonloppuna jonkin anniskeluravintolan pimeimmässä nurkassa. Osa on vaikeasti lähestyttäviä hahmoja, jotka eivät kauheasti omasta linjauksestansa poikkea ja haluavat pitää kiinni omasta taiteellisesta näkemyksestänsä. Vaihtoehtoisesti ravintola on asettanut heille linjauksen, jota joutuvat noudattamaan tarkasti. Jotkut ovat asiakaspalveluhenkisiä, jotka ottavat mieluusti vastaan vaativammatkin toiveet.

JcTuotannon arvoihin kuuluu olla asiakaspalveluhenkinen ja kuunnella asiakasta.

Lue myös DJ, esiintyvä taitelija

”DJ on usein tilaustyöntekijä, laskuttava taho, joka toimii toisen yrityksen tai oman yrityksensä alaisena. DJ:n ammatti on pääsääntöisesti olla viihdyttäjä. Nykypäivänä mukaan on tullut asiakaspalvelu, joka on johtanut siihen, että DJ helposti luetaan myös kyseisen ravintolan työntekijäksi.

DJ on usein suomalaisen asiakaskunnan silmissä ns. “jukeboksi”. Tämän ehdon on valitettavasti luonut striimauspalvelut sekä se, että musiikista tullut nopea kulutustuote, ihan niin kuin muustakin materiasta.

Nykyään DJ:lle luodaan enemmän vastuullisia alueita kuin koskaan ennen. Kaikkialla ei ole samoin, mutta asiakaskunnan tullessa vaativammaksi on myös DJ:n työskentelystä tullut haastavampaa. Pitää osata käsitellä useita eri tekniikan asioita, ensisijaisesti soittaminen, äänitekniikka ja sen säätö sekä valotekniikka. Tämän lisäksi vastuu alueisiin voi kuulua erinäiset videotoistolaitteistot.

Suoratoisto aparaatit sekä äänikäsittelyt (ääniteknikon työt). Vastuualueita voi olla tätäkin enemmän, mutta näin pähkinänkuoressa.

Useat paikat vaativat myös mikrofonin käyttöä, joka on suora johdannainen siihen, että DJ on esiintyvä taiteilija. Puhuminen useille sadoille jopa tuhansille ihmisille ei ole itsestäänselvyys, varsinkaan tilanteessa, jossa joudut valita musiikin, olla asiakaspalvelija, hoitaa tekniikkaa sekä viihdyttämään ravintolan asiakaskuntaa.

Kyseisen pakan käsitteleminen on henkisesti raskasta, hymy huulilla näyttäen koko yleisölle, että nautit.

DJ on yleisön peili

Puhumattakaan siitä, että missään tilanteessa ei voi julkisesti juontaa mitään loukkaavaa tai tuoda esille verbaalisesti asioita, jotka voisivat johtaa yrityksen imagon menettämiseen tai sen heikkenemiseen. Tämä kaikki vaatii jatkuvaa keskittymistä, tanssilattian ja tilanteen lukemista sekä yleistä tilannetajua.”

Lähde: jctuotanto.fi –  DJ, esiintyvä taitelija

DJ:n Tekniikka

Soittolaitteita, laitteistoja, kontrollereita ja erinäköisiä kokonaisuuksia on paljon. K,uten aikaisemmin mainitsin erilaisista formaateista, on jokaiselle formaatille oma soittimensa, samoin kun kitaristilla on kitara, rumpalilla rummut … saitte varmasti kuvan. On Dj:llä soittolaitteisto, soittopöytä, vinyylisotiin. mikseri jne.

Suurimmasta osasta yökerhoista ja ravintoloista löytyy soitto tekniikka myös DJ:lle valmiina. Näitä on tietenkin usein purrut ajan hammas ja hintansa vuoksi ne ovat milloin missäkin kunnossa. DJ useimmiten ostaakin oman soitinlaitteiston, joka on tuttu, jolla hän on itse harjoitellut soittamista myös kotona. Oma tekniikka on aina oma tekniikka ja tuttu, jolloin soittaminen onnistuukin ja kuulostaa tällöin myös ammattimaisemmalta.

Valitettavasti alalla vallitsevien palkkojen takia kaikilla omaan kalustoon ei ole varaa. DJ-laitteisto voi maksaa alustan mukaan useita tuhansia. Digitaalisessa muodossa soittavat DJ:t käyttävät partnerina yleensä läppäriä, näistäkin valinnaksi on alalla noussut Applen MacBook Pro, joka on tunnetusti laitteiston lisäksi useamman tuhannen euron ostos. Läppäriltä soittaminen antaa joustavuutta mukana kulkevan äänikirjaston kappalemäärästä sekä, että omia edittejä ja miksauksia voi suunnitella jo matkalla esiintymispaikkaan.

Läppäri myös usein osoittautuu valinnaksi DJ:lle sen takia, että sillä pystyy tekemään graafisiä töitä, some-markkinointia ja mainostamista kaikkien yllämainittujen asioiden ohella. Nykypäivän DJ:n työkuva on erittäin laaja!

Tiivistelmä

Kun DJ:n palkkauksen ja työmäärän rinnastaa normaaliin 8h työntekijän rinnalle kuluineen kaikkineen, uskallan väittää, että DJ:n työ vaatii enemmän intohimoa ja rakkautta lajiin. Kaikki se työ mitä jokainen DJ tekee esiintymistään ennen ja sen jälkeen on massiivinen työmaa, joka ei ikinä lopu.

Kun ensikerralla kyseenalaistat DJ:n laskutuksen tai hinnan koostumuksen ole varuillasi. DJ voi kertoa sinulle mielellään koko tarinan, varaa tähän hetki aikaa. DJ:t eivät vain paina ”playta”, heidän toimenkuvansa on laaja.

Jokainen meistä rakastaa musiikkia, esiintymistä ja koko ajan kehittyvää alaa. Kuten kaikki muutkin alat, on DJ:n työ omalla alallansa haastava omine koukeroinensa.

Go to Top